Fordeler med refinansiering

Fordeler med refinansiering

Refinansiering av lån er noe alt for få nordmenn praktiserer slik de burde gjøre. Mange betaler mye mer enn nødvendig på alt fra boliglån til forbrukslån og kredittkort, når en annen og billigere bank står klare rundt neste hjørne for å tilby deg lavere rente og kostnader. Faktisk er det ikke en eneste ulempe med å refinansiere gjeld, mens fordelene nærmest står i kø.

Så mye kan du spare på å refinansiere

For å gjøre det enkelt for deg som leser, så skal vi ta et konkret eksempel på hvor mye man kan spare ved å refinansiere. Har du 15 000 kroner i gjeld på to ulike kredittkort, der det ene har en effektiv rente på 23% mens det andre har en effektiv rente på 30%, så betaler du drøye 8000 kroner i måneden bare i renter og gebyrer. Kanskje har man ikke problemer med dette, kanskje har man det, men det vil uansett være penger å spare ved å refinansiere.

Refinansiering betyr rett og slett at man finansierer på nytt, man re‐finansierer. Dette fordi man har et bedre tilbud et annet sted. Den neste banken din tilbyr deg nemlig å betale ned de to kredittkortene dine gjennom et forbrukslån hos dem, som har kun 16 prosent effektiv rente. På denne måten slipper du ikke bare å ha flere kreditorer å forholde deg til, men du betaler kun gebyret én gang samtidig som renten er mye lavere. I dette eksempelet vil du fremover kun betale 4800 kroner i året i renter og gebyrer – altså er utgiftene nesten halvert bare fordi du byttet bank!

Refinacing-ReasonsAndre gode grunner til å refinansiere

Refinansiering er spesielt populært dersom man sliter med dyr kredittkortgjeld og dyre smålån. Men det kan også være aktuelt for boliglån, billån og andre typer lån der man mener at man betaler for mye. For et boliglån vil man for eksempel kunne spare mye penger dersom renten går ned bare noen prosentpoeng. Og spesielt i disse dager da den norske styringsrenten er historisk lav, så vil det lønne seg å søke om refinansiering av boliglånet i en annen bank. Går du ned fra en rente på 3,0% til 2,60%, så sparer du mange tusenlapper i året.

Refinansiering gir deg også en langt mer oversiktlig betalingshverdag. Nå slipper du å forholde deg til flere kreditorer, ettersom du bruker hele det nye lånet til å betale ut alle de gamle. Det betyr at du får kun en faktura i postkassen/nettbanken, som igjen sparer deg for mye bry – og for mange er det også en lettelse å ha mindre å forholde seg til. I tillegg til dette vil du naturligvis bli gjeldfri langt kjappere, ettersom du nå kan betale større avdrag i stedet for å betale renter og gebyrer.

Hva skal til?

Så lenge du allerede har fått innvilget søknader om kredittkort, forbrukslån, boliglån eller hva det nå er du skal refinansiere, så vil det neppe være noe problem å få et nytt lån hos en annen bank. Dette forutsetter dog at du faktisk har betalt for deg det du skal, for den nye banken vil naturligvis ikke ta over en vanskelig kunde som har dårlig betalingsevne eller betalingsvillighet. Følgelig er det en ting som gjelder dersom du skal søke om refinansiering – og det er å ta tak i problemene før de er for store. Du kan blant annet se forskjellige banker som tilbyr denne tjenesten her.

Med det mener vi at det må skje når du innser at du betaler for mye i renter og gebyrer, og ikke når det har gått en stund og et par‐tre regninger allerede har forfalt. For hvis du har betalingsanmerkninger eller inkassosaker, så blir plutselig hele søkeprosessen rundt refinansiering langt vanskeligere. De fleste banker vil da avslå søknaden din, eller kreve en manuell gjennomgang slik at de sikrer seg mot en dårlig betaler.

No Comments

Post a Comment